В першій половині ХХ століття такий «айс-бокс» успішно виконував функцію сучасного холодильника. Влаштований він за принципом термоса. Стінки і дверцята дерев’яної тумби зсередини оббиті металом, а зверху ще одним шаром металу, вигнутого по краях, щоб вийшов зазор між двома металевими листами. Відділ для продуктів харчування має дві полиці та на дверцях вентиляційний отвір. В лівій частині тумби розміщений ще один відділ, в який кладеться лід. Внизу водостічна трубка, до якої назовні кріпиться кран для злиття води. У такому крижаному сейфі зберігалася температура від +3 до +5 градусів залежно від швидкості танення льоду. Функцію збереження продуктів льодовики вирішували умовно, оскільки в них не можна було заморозити продукти, а лише охолоджувати. До того ж власники льодовиків були постійно прив’язані до продавців льоду. У 1920-ті рр. в нашому місті існували спеціальні артілі по заготовлі льоду, який в льохах, перекладений соломою, міг зберігатися до двох років.