З циклу “Євро-2020”: про футболіста Івана Кузьменка

До Вашої уваги наступний цикл постів з футбольної Дніпропетровщини. У залі №6 історичного музею є фото гравців “Динамо” (Дніпропетровськ), де можна побачити і відомого футболіста тих часів — Івана Семеновича Кузьменко.

Кузьменко народився в Катеринославі у 1912 р. Футбольну кар’єру розпочав в команді “Радторгслужбовці”. З 1933 по 1935 рр. захищав кольори дніпропетровського “Динамо”. З 1935 р. гравець “Динамо” (Київ).

Під час Другої світової війни залишився в окупованому Києві і грав за команду “Старт”.

Учасник турне збірної УРСР до Франції 1935 р., переможного матчу “Динамо” зі збірною клубів Туреччини 1936 р. та зі збірною Басконії у 1937 р.

23 лютого 1943 р. підпільники спалили механічний завод “Спорт”, куди німці привезли сто саней для оковування. Згоріли всі основні цехи. За це наступного дня у Сирецькому концтаборі відбувся розстріл 40 заручників, до числа яких потрапили і три футболісти “Старта”, серед них опинився і Кузьменко.

Кузьменко встиг знятися і в кіно. У 1936 р. режисер Семен Тимошенко презентував фільм “Воротар”. Кузьменко грав за команду “Чорні буйволи” і пробивав пенальті.

Володів найпотужнішим ударом здалеку, багато забивав зі штрафних з дистанцій 25-30 метрів. Був улюбленцем публіки в Дніпропетровську та Києві. Чудово почував себе на бігових доріжках. Кузьменко був чемпіоном Дніпропетровська в бігу на 5000 метрів.

“Кузьменковській удар” незабаром став страхітливим навіть для найдосвідченіших воротарів. Мені, воротареві його команди, діставалося найбільше. Часто, після спільного тренування з моїм приятелем, доводилося лежати вдома з компресами на долонях“, – Антон Ідзьковський, воторат “Динамо” (Київ).

Фото з зали №6 Кузьменко, крайній праворуч.