“Берегиня Дніпровського музейництва”: книжкова виставка до 70-річного ювілею Валентини Бекетової

19 червня виповнюється 70 років від дня народження Валентини Михайлівни Бекетової. Для всього колективу Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького вона – досі серед нас. Заслужений працівник культури України, кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи ДНІМ, дослідниця, подвижник музейної справи, нарешті, чудова, доброзичлива людина….

На жаль, Валентина Михайлівна трагічно загинула в автомобільній аварії 19 жовтня 2017 року. Ця звістка тоді приголомшила колектив музею та культурну спільноту України. Минають роки, але й досі відчувається біль цієї втрати.

Люди живуть, доки живе пам’ять про них, доки живуть їх дослідження. До ювілею В.М. Бекетової відкрилася спеціальна книжкова виставка в науковій бібліотеці Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького.

Валентина Михайлівна Бекетова понад двадцять років очолювала наукову роботу в Дніпропетровському державному (з 2010 р. національному) історичному музеї імені Д.І. Яворницького. Їі можна сміливо назвати берегинею музейної справи. Адже в умовах дев’яностих – «нульових» років, зберігати та вивчати культурні надбання – то був особистісний та професійний подвиг. Валентина Михайлівна долучилася до переосмислення багатьох функцій музейної роботи у цей непростий період.

Валентина Михайлівна всі зусилля спрямовувала на стабільну наукову роботу колективу. Сама вона була взірцем професіоналізму. Молодий науковий співробітник, вона одразу взяла високу дослідницьку планку. Кандидатська дисертація, захищена 1993 року, була присвячена темі «Журнал «Исторический вестник» і його місце в історичній науці кінця XIX – початку XX ст.». Дисертаційне дослідження стосувалося важливого феномену історіографії та культурного життя. (Повне зібрання випусків цього часопису, до речі, зберігається в науковій бібліотеці ДНІМ).

Діапазон тематики наукових робіт В.М. Бекетової дуже широкий – питання історіографії України та Росії, життя та діяльність академіка Д.І. Яворницького, історія музею та музейної справи на Придніпров’ї, історія геральдики, питання науково-методичної та науково-експозиційної роботи в музейному середовищі тощо.

Валентина Михайлівна багато років очолювала археографічну роботу в музеї. Великим здобутком, стало, зокрема, унікальне археографічне видання «Епістолярна спадщина академіка Д.І. Яворницького» (наразі видано 7 томів).

Спеціально відзначимо, що В.М. Бекетова здійснила важливий внесок у дослідження історії музею та музейного комплексу. Зокрема, їй належить низка наукових статей щодо історії «Громадського музеуму» в Катеринославі, заснованого 1849 р., від якого веде свою хронологію сучасний ДНІМ імені Д.І. Яворницького.

Дослідниця багато років збирала та систематизувала джерельні матеріали з історії усього комплексу музею. Підсумком цієї роботи стало видання книги «Віхи музейної біографії» (2009, автори-упорядники Н.І. Капустіна, В.М. Бекетова). Книга, видана до 160-річчя музею, стала першим виданням, де системно репрезентована фактологічна історія музею.

Валентина Михайлівна була видатним організатором. Протягом усього часу роботи заступником директора з наукової роботи музею (з 1996 по 2017 рр.), Валентина Михайлівна була натхненником та куратором усіх наукових конференцій, фестивалів та інших науково-просвітницьких заходів.

Велика особиста заслуга В.М. Бекетової в тому, що в цей час (1990-2000-і роки) музей вийшов на перший план по виданню історико-краєзнавчої літератури в краї. На виставці представлені низка музейних збірників тих років – «Вчений-подвижник», «Скарбниця ріднокраю», «З минувшини Подніпров’я», «Музей і майбутнє», «Музей і відвідувач», «Видатні особистості. Музейна персоналістика» та інші. Ці збірники до сих пір користуються великим попитом дослідників.

В.М. Бекетова – видатний геральдист Придніпров’я. Однією з спеціальних дослідницьких тем стали проблеми міської та регіональної геральдики. Низка наукових статей була підсумована у книзі «Геральдика Дніпропетровщини. Офіційні символи територіальних та муніципальних утворень» (2012). Видання, до речі, розкішно ілюстроване, стало першим досвідом написання геральдичної історії краю.

Була в житті В.М. Бекетової тема, яка з особистого хоббі переросла в частину науково-просвітницької діяльності. Це тема «історія дитинства» та «історія іграшок». Валентина Михайлівна створила власну приватну колекцію дитячих іграшок. Згодом вона стала ініціатором та розробником серії виставок на тему «історія дитинства», які з успіхом демонструвалися в історичному музеї. У цілому, В.М. Бекетова стала автором більше 40-ка музейних виставок.

Трагічна загибель В.М. Бекетової 19 жовтня 2017 року перервала її життєвий шлях, проте результати її діяльності та наукові напрями продовжуються в житті сучасного музею.

На виставці представлений збірник наукових праць В.М. Бекетової, виданий в пам’ять про цю непересічну особистість. Він має назву «Чарівний світ… Валентина Бекетова» (2018).

Багатогранне життя Валентини Михайлівни є яскравим прикладом служіння обраній справі. Незважаючи на воєнне лихоліття, науковці музею продовжують кропіткі дослідження історичного минулого краю.

Пам’ять про Валентину Михайлівну живе в серцях її колег та в її статтях та книгах.

Книжкова виставка працює до вересня 2024 р. у приміщенні Наукової бібліотеки ДНІМ ім. Д.І. Яворницького, за адресою: м. Дніпро, проспект Дмитра Яворницького, 18, 1 поверх.

І.М. Гурова, зав. науковою бібліотекою ДНІМ,
М.Е. Кавун, зав. відділом ДНІМ «Музей історії місцевого самоврядування Дніпропетровської області»