Виставка “Межигір’я — портал тисячолітньої історії України”

1 жовтня о 14:00 у музеї «Літературне Придніпров’я» відбудеться відкриття виставки «Межигір’я — портал тисячолітньої історії України».

Це віртуальна подорож крізь тисячолітню історію однією з найвизначніших пам’яток України на основі диджиталізації експонатів із приватної колекції Дмитра Піркла, з колекцій Національного музею українського народного декоративного мистецтва, Національного музею Тараса Шевченка, Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

Проєкт реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

На відвідувачів очікуватиме мобільна банерна виставка та оригінальні предмети з колекції Дмитра Піркла. Серед віртуальних оцифрованих експонатів: листівки, фаянсові вази та лампади, книги, цегла, тарілки.

Проєкт сприятиме популяризації парку-пам’ятки «Межигір’я», який з 2023 року набув статусу Національного парку та визнаний пам’яткою загальнодержавного значення. У різні часи там існували легендарні та унікальні осередки духовності, культури, мистецтва та освіти, зокрема Межигірський Спасо-Преображенський монастир (Білий Спас), знаменита Межигірська фаянсова фабрика, де малював Тарас Шевченко та ставили п’єси Лесь Курбас і Микола Куліш. Межигір’я було одним із наріжних каменів в основі Війська Запорозького, які чітко виокремлював Козацький Батько – академік Дмитро Яворницький