Міні-виставка до 83-х роковин Бабиного Яру в Києві

27 вересня з метою вшанування пам’яті жертв Голокосту і нацистського терору загалом в історичному музеї ім. Д. І. Яворницького відкривається міні-виставка, приурочена до 83-х роковин від початку нацистських масових розстрілів євреїв, ромів, українців та ін. у Бабиному Яру в Києві.

За оцінкою дослідників, лише 29–30 вересня 1941 р. тут було розстріляно понад 30 тис. євреїв, а за весь період окупації – понад 150 тис. осіб різних національностей.

Свій «Бабин Яр» був і у Дніпрі. 13–14 жовтня 1941 р. окупантами було знищено понад 10 тис. євреїв на території парку ім. Ю. Гагаріна. Місцями масових розстрілів мирного населення у Дніпропетровську також були: двір школи № 9, ріг вулиць Енергетична та Янгеля, парк Пісаржевського, поселення Ігрень. За офіційними даними, на території Дніпропетровської області було закатовано біля 178 тис. цивільних мешканців та 37 тис. військовополонених.

На виставці представлено наукові праці вчених, документи та світлини, присвячені цим трагічним подіям, а також місць вшанування пам’яті жертв нацистських злочинів, серед яких були й діти.

Убивство людини лише через її приналежність до певної нації, раси, релігії, а тим паче схвалення такого «селективного» вбивства – це найтяжчий злочин, який підриває засадничі принципи існування людства.