Виставка “Гончарний центр в балці Канцерці: 95 років з моменту відкриття”

В ці похмурі останні осінні дні запрошуємо вас згадати про літо, археологічні експедиції з їх несподіваними знахідками і почути історію, котра почалась у 50 роки VII ст. Тоді на Дніпрі з’являється два великих поселення аланських гончарів. Якщо дивитись на сучасну карту, то одне з них локалізується в балці Канцерці на межі Запорізької і Дніпропетровської областей, а інше – в Тарановому яру біля села Мачухи, що на Полтащині.

Приблизно через сто років гончарі звідси пішли. Археологи все ще дискутують, чому… А наша історія отримає продовження 1929 року, коли одне з поселень (те, що в балці Канцерка) віднаходить експедиція під керівництвом Володимира Автономовича Грінченка і досліджує дві відокремлені ділянки (пізніше в науку вони увійдуть як Канцерка-І і Канцерка-ІІ).

Наступний етап цієї історії розпочався 1954 року. Дніпровський археолог Олександр Бодянський з’ясовує, що це поселення складалось що найменше з трьох таких ділянок. І відкриває науковому світу Канцерку-ІІІ. І саме сюди переносить нас виставка і… дозвільні документи на проведення археологічних досліджень.

Гості матимуть змогу не лише познайомитись з експонатами, дізнатись історію відкриття пам’ятки, а і почути про стан її дослідження сьогодні. Крім того, під час авторських екскурсій буде нагода почути дві, ні, навіть три майже детективні історії, пов’язані з артефактами з гончарного центру.

Виставка розміщена в рамках більшої – «Степ: зустріч цивілізацій». Тому ви можете одночасно відвідати і цю виставку.

В рамках відкриття виставки запрошуємо також долучитися до бесіди з теми: ЩО ЇЛИ АЛАНИ, ДОКИ ВИГОТОВЛЯЛИ ПОСУД

Гончарний центр в балці Канцерці досліджується вже 95 років. За цей час археологам вдалось практично повністю відтворити алгоритм виготовлення посуду, шляхи його поширення слов’янським і кочовим світами, з’ясувати умови, в яких гончарі мешкали на поселенні в той час, коли працювали величезні гончарні печі.

А за останні роки вдалось також відтворити раціон цих вихідців з Північного Кавказу. І ви будете здивовані, дізнавшись про їхні гастрономічні традиції.

Тож, запрошуємо вас до розмови! Обіцяємо теплий чай і… щось археологічно-експедиційне до чаю.