Махно Н.І. – 120 років з дня нарождення

У місті Гуляйполі (Запорізька область) відзначили 120-річчя з дня народження свого земляка Нестора Махна – лідера анархістського руху та керівника повстанських загонів, що діяли під час Громадянської війни кінця 1910-х – початку 1920-х років.У його честь був встановлений пам’ятник. Скульптура, на яку зібрали засоби місцеві підприємці, зроблена з гіпсу. Махно змальований таким: сидить на лавці, біля його ніг – ящик з снарядами, в руці – шабля. Як пише газета “Комерсант. Украина”, “одягнений у військову шинель, Махно серйозно дивиться на цей світ.
За даними цього видання, це перший пам’ятник Махна, встановлений на Україні. Надалі планується відлити аналогічний монумент з міді. Скульптуру встановили біля будинку, що належав раніше старшому братові Махна. Губернатор Запорізької області Олександр Старух, виступаючи на урочистому заході, заявив, що “Гуляйполе пам’ятає і шанує свого героя”.
Тим часом день народження батька відзначали і в Москві. В ніч з 6 на 7 листопада троє активістів московською арт-групи “Война” за допомогою лазера спроектували великий череп з кістками на будівлю Уряду РФ, а потім проникли на його територію.

Дивись також: