Виставка китайського сучасного живопису “PLAY INK INK PLAY”

Легендарна колекція Національного художнього музею Шанхаю ім. Лю Хайсу демонструється в Україні з 7-го листопада 2009-го року. Її вже побачили у Києві і у Львові.
Арт-проект «PLAY INK INK PLAY. Пекінська опера у сучасному китайському живописі» є частиною культурного обміну між Україною та Китаєм. Він присвячений шістдесятиріччю Народного Китаю і двадцятиріччю Незалежності України.
Проект реалізують: галерея сучасного мистецтва «А-ХАУС» (Київ, Україна) і Національний художній музей ім. Лю Хайсу (Шанхай, Китай).
З боку України в червні 2010 року в Національному музеї ім. Лю Хайсу країну представлятиме всесвітньо відомий проект Миколи Журавля «Пасіка».
Експозиція, яку привозять в Україну – надзвичайно популярна. Вона подорожує по всьому світу більше 20-ти років. Це відомі китайські живописці та молоді автори: Гуан Лян, Ліїн Фенмянь, Чен Шифа, Дін Ліжень, Чжу Чженьген, Хань Юй, Чжоу Цзінсінь, Шень Ху, Чжан Гуймінь, Не Ганьінь – усього 81 картина.
Play ink – ink Play – тема виставки.
Тут слово «play» має два значення: його можна розуміти не лише як «грати», а й як «традиційна китайська опера» або «театр». Пекінська опера – одна з форм традиційного китайського театру. Виникла в кінці XVIII століття, розроблена і визнана в середині XIX століття. Поєднує в собі музику, вокальне виконання, пантоміму, танець і акробатику. Основи національної майстерності базуються на «чотирьох уміннях» і «чотирьох прийомах».

“Чотири прийоми”:

  1. Гра руками.
  2. Гра очима.
  3. Гра тілом.
  4. Кроки.

“Чотири уміння”:

  1. Спів.
  2. Декламування.
  3. Перевтілення.
  4. Жестикуляція.

Художники визначили завзяті, привабливі, експресивні фігури традиційної Китайської Опери в якості сюжету для роботи. І вирішили це в різних художніх стилях.
Дух живопису тушшю в темі і зміст мотивів Китайської Опери є символом модернізації Китаю. Ідеї художників, роботи яких демонструються на цій виставці, є візуальними доказами чарівності класичної каліграфії в завершенні процесу творчої еволюції двадцятого століття.
Національний художній музей носить ім’я пана Лю Хайсу, який був піонером і лідером руху «Нове мистецтво» на початку двадцятого століття в Китаї. Більша частина колекції галереї була пожертвувана музею паном Лю Хайсу і включає в себе роботи відомих сучасних майстрів Китаю, які написані в техніці олійного живопису, традиційного китайського живопису Гохуа і каліграфії. Це є гідним прикладом меценатства та любові до своєї країни.
Сучасне мистецтво Китаю – одно з найбільш дорогих на аукціонах світу. Шість років тримає пальму першості на світовому арт-ринку. І впевнено обганяє за цінами титанів сучасного мистецтва. Так, на аукціоні Christie’s у Гонконгу в 2007-му році серія абстрактних робіт Цай Гоцян була продана за рекордну суму 9,5 мільйонів доларів.
З питань акредитації ЗМІ:
Максим Гілевой (Тел. 067 503-97-88; email: [email protected]

Адреса: пр. К.Маркса, 16
Тел. для довідок: (0562) 46-34-22;
Часи роботи виставки: с 10:00 до 16:00 (вихідний: понеділок)
Вартість квитків: 4 грн. для дорослих; 2 грн. для дітей.