Відкриття виставки “Шевченкіана з колекції ДІМ”

12 березня 2009 р. о 16:00 в меморіальному будинку-музеї Д.І. Яворницького відкривається нова музейна виставка. На сьогодні це вже п’ята виставка в стінах будинку-музею і друга, що присвячена спадщині Тараса Шевченка. Нова виставка має на меті ознайомити відвідувачів з колекцією шевченкіани із фондів Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І. Яворницького та показати безперервність створення такої колекції в нашому музеї.
Експозицію створюють близько півсотні експонатів, серед яких — книги, картини, ліногравюри, фаянс і порцеляна, листівки та фотографії. Звичайно, це тільки невелика частина того, що на сьогоднішній день зберігає наш Обласний історичний музей, але частина важлива. Це речі, які кажуть самі за себе.
Концепція побудови виставки «Шевченкіана з колекції ДІМ» дещо відрізняється від більш звичного проблемно-хронологічного принципу.
За основу було взято показ на матеріалах колекції, який вплив має Тарас Шевченко на творчість художників, літераторів, вчених нашого краю. Що спонукає людей із різних історичних періодів знов і знов братись за шевченківські сюжети? В чому універсальність ідей Великого Кобзаря? На чому акцентували увагу творчі люди початку ХХ століття, і на чому акцентують увагу тепер, звертаючись до шевченкової спадщини?
Виставка «Шевченкіана з колекції ДІМ» — це спроба наближення до відповіді на питання, що дає творчість Кобзаря кожному із нас, чому вона важлива саме нашого краю, і яку ми маємо історичну традицію, пов’язану із шевченкознавством. Подальші дослідження в цьому напрямку якраз можливі завдяки дослідженням сучасної музейної колекції.
Виставка в стінах будинку-музею Д.І. Яворницького триватиме до середини травня.