121 рік від дня народження Н.І. Махна

26 жовтня (за старим стилем) 1888 р. в селі Шагаровка, Олександрівський повіт, Катеринославська губернія, народився Нестор Іванович Махно.
Про нашого земляка було написано, розказано, знято безліч художніх та науково-популярних фільмів як за часів СРСР, так і після його розпаду.
З 2005 року в місті Гуляйполі, Запорізька область, щорічно, на день незалежності України проходить літературно-андеграундний фестиваль “День незалежності з Махно”.
У багатьох містах і селах, де свого часу бував Махно з армією, встановлені пам’ятні дошки і пам’ятники анархо-комуністу.
Незважаючи на час, а цього року (25 липня) виповнилося 75 років з дня смерті Нестора Івановича, інтерес до його особи, до його діяннь не зменшився, а навіть навпаки – зріс. Так, у вересні 2009 р. національна телекомпанія України “Перший національний” на чолі з тележурналісткою Тетяною Трофимчук проводили зйомки науково-популярного фільму про Махна. Вони побували на батьківщині Нестора – Гуляйполі, а також кінозйомки велися в Запоріжжі та Дніпропетровську.
Приємно відзначити, що історичний музей взяв безпосередню участь у зйомках цього фільму, надавши кіно-фотоматеріал.