Підприємства харчової промисловості Дніпропетровщині (на основі фондів музею)

На основі аналізу музейної колекції ДІМ представлено віхи історія окремих підприємств харчової промисловості Дніпропетровщини: АТЗТ «Дніпропетров-ська кондитерська фабрика АВК», ВАТ «Дніпровський крохмале-патоковий комбінат», ВАТ АК «Комбінат «Придніпровський».

В Дніпропетровському історичному музеї ім. Д.І. Яворницького зберігаються речі, що передають атмосферу минулого життя наших пращурів. Тут можна дізнатися про світогляд, ремесла, побут людей, поринути в часи, коли тільки-но зароджувалася промисловість нашого краю, відбувалося становлення найпотужніших гігантів виробництва, стати співпричетним проявам людських чеснот і хвилюванням – мужності, хоробрості, рішучості, страху, відчаю, безвихідді, які спіткали людей під час революцій, голоду, війн – та, нарешті, радості від Перемоги.    Спускаючись сходами у фонди історичного музею, потрапляємо до предметів, які складають цінне надбання музею, бо за допомогою них можна дізнатися про ті події, явища, факти, що в повсякденному житті проходять повз нас.
Мабуть, кожен із нас полюбляє шоколадні цукерки, карамель, печиво, вафлі, торти. На нашому столі зустрічаються молочні вироби – йогурти, сирки, кефіри. Жодна домашня страва не обходиться без олії. Саме в історичному музеї можна дізнатися про підприємства, які виготовляють улюблену нами продукцію, побачити їх окремі виробничі цехи, заочно познайомитися з людьми, декотрі з яких присвятили більшу частину свого життя виробництву.
В даній статті автор спробує відобразити багатогранність колекції музейних фондів на прикладі провідних, найпотужніших підприємств харчової промисловості Дніпропетровщини.
Колекції історичних музеїв викликають зацікавленість як у дослідників, так і відвідувачів. Зібрання таких музеїв відрізняється складною структурою, бо відповідає різноманітності проявів історичних і соціально-економічних процесів. Комплектування музейного фонду триває протягом довгого часу, цілеспрямовано формуються колекції предметів, які дозволяють якомога яскравіше та наочно висвітлити той чи інший період розвитку суспільства у всій своїй багатогранності.
Значна частина музейного фонду Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І. Яворницького відноситься до історії промислового розвитку нашого краю. Музейне зібрання дає можливість досить докладно познайомитися з історією окремих підприємств харчової промисловості. Колекція налічує сотні музейних предметів.
Сьогодні до п’ятірки найпотужніших і найсучасніших серед більше 30 кондитерських підприємств України належить Акціонерне товариство закритого типу «Дніпропетровська кондитерська фабрика АВК». Фабрика починалася зі створеної в 1928 році артілі кондитерів на вулиці Свердлова, 36, в місті Дніпропетровську. В 1930-х роках підприємство швидко зростало, але Друга світова війна перервала цей зліт. В 1946 році відбудова фабрики почалася з нуля. А наприкінці 1973 року було завершено будівництво нових корпусів на вулиці Журналістів, 11, оснащених новітніми технологічними лініями. На початку 1990-х років підприємство було приватизовано і стало акціонерним товариством, яке змогло організувати роботу в нових економічних умовах і успішно конкурувати на ринку [2]. Про це свідчать: проспект АТЗТ «Дніпропетровська кондитерська фабрика» [ДІМ. – НВ-23089], значок [ДІМ. – КП-187211 / ОМ-8315 / 1-2], наказ «Про прийняття рішення про приватизацію об’єктів» від 20 грудня 1993 р. [ДІМ. – НВ-24575], свідоцтво № 00373882 про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності, 1994 р. [ДІМ. – КП-187221 / АФС-4931].
З 1998 року солодощі підприємства просувалися на ринку під торговою маркою «Дніпровські зорі», продукція якої пізнавалася шанувальниками за однойменними тортами, шоколадом «Дніпро вечірній», цукерками «Білочка», «Ромашка», «Пілот», «Мілорд», «Міледі», «Кара-Кум» [16]. В фондах музею зберігаються необхідні обгортки для створення муляжів таких цукерок.
За роки незалежності на АТЗТ «Дніпропетровська кондитерська фабрика» було проведено комплекс робіт по реконструкції і технічному переоснащенню виробництва, що дозволило збільшити обсяги і розширити асортимент їхніх кондитерських виробів [10]. Підприємство було обладнано 22 поточно-механізованими технологічними лініями по виробництву: карамелі, ірису, цукрового печива, вафель, мармеладу, шоколаду, цукерок, східних солодощів [5], – із зображенням яких дозволяє познайомитись фото-група музейного зібрання. Серед них лінія «Прогрес-1000», виготовлена за ліцензією німецької фірми «Кройтер» [ДІМ. – НВ-24395, НВ-24397], шоколадна лінія 317-69 [ДІМ. – НВ- 24398], лінія по виробництву цукрового печива ШЛ-1П [ДІМ. – НВ-24394].
Спеціалістами системи Департаменту харчової промисловості України Дніпропетровська карамель та «Пташине молоко» торгової марка «Дніпровські зорі» визнавалися кращими в Україні. Про це свідчать: Диплом переможцю Всеукраїнського дегустаційного конкурсу в рамках Національного Рейтингу «Краща торгова марка України» за карамель «Ягідка», 2001 р. [ДІМ. – КП-187217 / АФС-4927], Диплом за ІІ місце у Всеукраїнському дегустаційному конкурсі в рамках Національного рейтингу «Краща торгова марка України» за цукерки «Мілорд», цукерки «Міледі», карамель «Спокуса», 2001 р. [ДІМ. – КП-187216 / АФС-4926]. В квітні 2003 року Дніпропетровська кондитерська фабрика увійшла до складу компанії «АВК» – одного з крупніших національних виробників кондитерської продукції. Заснована в 1991 році як постачальник какао-продуктів на кондитерські фабрики України. Виробничу діяльність почала в 1993-му році з випуску корексної упаковки для кондитерських виробів. Зараз до складу компанії входять п’ять кондитерських фабрик, розташованих у Донецьку, Дніпропетровську, Луганську та Мукачеві [12]. За останні роки компанія інвестувала у виробництво Дніпропетровської фабрики більше 250 млн. грн., у тому числі в 2008 році – близько 180 млн. грн. Відбулося удосконалення лінії по виробництву порожнистих вафель [1]. На базі модернізації виробництва здійснена робота по оновленню та розширенню асортименту шоколадних виробів. Тільки в 2008 році опановано випуск 14 найменувань нових видів кондитерських виробів: цукерки «Орешкин дом», «АВК» Наталка Полтавка», «Пралинетка» зі смаком капучино, «Пралинетка» зі смаком мускату, «Конфео», «Крем Суфле желейное» зі смаком учуви, «Крем Суфле желейное» зі смаком журавлини, «Крем Суфле желейное» зі смаком абрикосу, «Домиор» із різними смаками. Випуск нових виробів продукції за 8 місяців 2008 року склав 3713,8 тон, що становило 19% від загального випуску кондитерських виробів [1].
Відкрите акціонерне товариство «Дніпровський крохмале-патоковий комбінат» – одне з найбільших в Україні підприємств переробного напряму, і перше – за обсягами переробки. Спеціалізується на переробці кукурудзи і отриманні різноманітних продуктів з неї: крохмалю, олії кукурудзяної, крохмальної та мальтозної патоки, а також корму кукурудзяного сухого й екстракту кукурудзяного згущеного. За даними на 2008 р., єдиний в Україні комбінат, який виготовляє глюкозу кристалічну і медичного призначення, працює в цьому напрямі сезонно, оскільки заводи медичного призначення знаходяться в Росії, а в Україні її практично не беруть [18]. Продукція комбінату використовується: основою солодощів є карамельна патока, заводи по виробництву антибіотиків і дріжджів використовують кукурудзяний екстракт, всі аптеко-управління користуються медичною глюкозою. Підприємство бере свій початок із Верхньодніпровського крохмале-патокового комбінату, який було введено в експлуатацію 1960 року [6]. Вигляд комбінату демонструють матеріали музейної фото-групи: загальний вид Крохмале-патокового комбінату Верхньодніпровського району, 1963 р. [ДІМ. – КП-23644 / Ф-13008], під’їзні шляхи до Верхньодніпровського крохмале-патокового заводу, 1963 р. [ДІМ. – КП-23643 / Ф-12977].
З 1970 року комбінат постійно модернізується, реконструюється, будуються нові виробничі об’єкти. З ними нас знайомить фото-колекція: лінія упаковки глюкози, 1982 р. [ДІМ. – КП-136846 / Ф-24845], лабораторія цеху каротину, 1982 р. [ДІМ. – КП-136843 / Ф-24842], автоматизована лінія процесу кристалізації будівлі патоки та глюкози, 1983 р. [ДІМ. – КП-137767 / Ф-24957], цех мікробіологічного каротину, інтер’єр відділення ферментації, 1983 р. [ДІМ. – КП-137766 / Ф-24956], приміщення ТЕЦ, 1972 р. [ДІМ. – КП-23642 / Ф-12976].
Підприємство було кращим у галузі в Радянському Союзі. Неодноразово відзначалося дипломами за плідну працю, серед них: Диплом про присвоєння звання «Коллектив Коммунистического труда», 1971 р. [ДІМ. – Арх.-7528 – КП-23653], Диплом ЦНТО харчової промисловості – первинній організації Верхньодніпровського крохмале-патокового комбінату, за участь у всесоюзному конкурсі по опануванню та підвищенню обсягів виробництва нових видів виробів підвищеної біологічної цінності, 1985 р. [ДІМ. – Арх.-50923 – КП-150658], Диплом І ступеня головного комітету Виставки досягнень народного господарства (ВДНГ) СРСР, 1985 р. [ДІМ. – Арх.-50916 – КП-150651].
Комбінат був одним з найбільших в країні багатогалузевих підприємств харчової індустрії. До його складу входило 14 заводів і крупних цехів, які виробляли 18 видів основної і побічної продукції: крохмаль, карамельну патоку, медичну і харчову глюкозу, продукти хімії, білкові корми, органо-мінеральні добрива, олію, мікробіологічні продукти тощо [13]. Продукція комбінату знаходила своїх споживачів за кордоном, про що свідчать документи: замовлення-наряд № 39/21257 Верхньодніпровському крохмале-патоковому комбінату на глюкозу для В’єтнаму, Хайфон, 1970 р. [ДІМ. – Арх.-7612 – КП-23952], замовлення-наряд № 39 Верхньодніпровському крохмале-патоковому комбінату на відправку глюкози в Монгольську Народну Республіку, 1973 р. [ДІМ. – Арх.-7527 – КП-23635]. В 1995 році підприємство стає відкритим акціонерним товариством «Дніпровський крохмале-патоковий комбінат». Нові виробничі відносини не відразу дали бажані результати. На комбінаті виникала затовареність, не вистачало сировини, були відсутні оборотні кошти [9]. Завдяки істотним змінам підприємство увійшло в ХХІ століття без простоїв і затоварювання. Знайшло надійних покупців в Україні, Росії, Казахстані, Болгарії, Голландії, Америці [8]. Обсяги виробництва на підприємстві постійно зростають, і працівники працюють над вдосконаленням техніки й технології виробництва, відповідально ставляться до випуску якісної продукції, як результат, у 2007 р. на комбінаті введена системи управління якістю ISO 9001-2001. У 2008 році на підприємстві відбулася модернізація на сумі 30 млн. грн. Було побудовано 4 металевих корпуси – сучасні сушарки, які готові прийняти 18 тис. тонн кукурудзяного насіння кожен [18].
Молочну продукцію на ринку Дніпропетровщини й України представляє Відкрите акціонерне товариство Акціонерна компанія «Комбінат «Придніпровський», яке було засновано 1990 року на базі Дніпропетровського міського молокозаводу №2, побудованого 1976 року [7]. У фондах музею зберігається акт державної комісії про прийняття в експлуатацію Дніпропетровського міського молокозаводу № 2 [ДІМ. – Арх.-9731]. Із заводського конвеєру сходили кефір, вершки, ряжанка, кисляк (простокваша). Тільки за одну зміну тут перероблялося 210 тонн молока. Колектив новозбудованого заводу освоїв виробничі потужності на 8 місяців раніше встановленого строку до 7 листопада 1976 року, про що свідчить Рапорт колективу Дніпропетровського міського молокозаводу № 2 [ДІМ. – Арх.-38668 – КП-122087].
Познайомитися із загальним виглядом та виробничим процесом на заводі дають можливість фотоматеріали із колекції фондів ДІМ: міський молокозавод № 2, Дніпропетровськ, 1976 р. [ДІМ. – КП-29597 – Ф-14815], цех прийому молока, 1976 р. [ДІМ. – КП-29595 – Ф-14813], апаратний цех, 1976 р. [ДІМ. – КП-29596 – Ф-14814], цех розливу молока в пляшки, 1976 р. [ДІМ. – КП-29598 – Ф-14816].
В 1986 році міський молокозавод № 2, як учасник соціалістичних змагань серед підприємств галузі, за результатами третього кварталу завоював Перехідний Червоний Прапор Держагропрому СРСР та ЦК Профспілки галузі [15].
В 1990 році міський молокозавод № 2 був приватизований трудовим колективом і став ВАТ АК «Комбінат «Придніпровський». Основна сфера діяльності підприємства – молочна промисловість. За роки свого існування комбінат зарекомендував себе, як виробник високоякісної молочної продукції в широкому асортименті і вже багато років утримує позиції лідера на українському ринку [19].
Щодня підприємство переробляє більше 200 тонн молока. В музейних фондах містяться фотокартки цеху по випуску незбираної молочної продукції молочного комбінату «Придніпровський», 1991 р. [ДІМ. – КП-162963 – НЕГ-14320], сирково-творожного цеху молочного комбінату «Придніпровський», 1991 р. [ДІМ. – КП-162967 – НЕГ-14324]. Пріоритетним напрямком підприємства є виробництво глазурованих сирків, асортимент яких нараховує 26 найменувань.
Продукцію підприємства представляє торгова марка «Злагода», яка, продовжуючи традиції комбінату та опираючись на досвід кваліфікованих співробітників, за кращу якість натуральних продуктів харчування неодноразово відзначалась вищими нагородами на міжнародних виставка, конференціях, ярмарках і дегустаціях, які проходили в США, Франції, Швейцарії, Бельгії, Германії, Росії та Україні. Також ТМ «Злагода» має Диплом якості Євроринку [17]. Перед нами рекламний календар «Злагода» – акціонерна компанія, комбінат Придніпровський, 1999 р., м. Дніпропетровськ [ДІМ. – НВ-23623/1-2]. Декілька років активної реконструкції кардинально змінили обличчя комбінату та створили можливість використовувати новітні технології та обладнання для поповнення асортименту. На комбінаті встановлено сучасне технічне оснащення всесвітньо відомих фірм «Терта-лаваль» (Швеція), «Екопак» (Норвегія-Фінляндія), «Старк», «Найхром». Потужність заводу з переробки молока – 420 тонн на добу [19]. Спеціалісти підприємства разом з науково-дослідним інститутом України постійно працюють над розробкою нової більш якісної та корисної продукції, йде вдосконалення технологічної схеми переробки продукту. Результатом такої праці стало введення на ринок України двох торгових марок «Линия жизни», «Любимчик». Під торговою маркою «Линия жизни» була випущена нова серія кисломолочних лікувально-профілактичних продуктів.
Торгова марка комбінату «Приднепровский» – «Любимчик» – представляє нову серію глазурованих сирків з більш високим вмістом жирності. Виготовляються сирки цієї торгової марки на новому японському обладнанні за новими рецептурами. Також під торговою маркою «Любимчик» випускаються дитячі сирки – дієтичні та легкі. А також сирні маси (23% жирності) з ізюмом, курагою, ваніліном і зі згущеним молоком. Продукція комбінату «Придніпровський» була відзначена дипломами та кубками в номінаціях «Дніпропетровська марка-І» та «Улюблена молочна марка».
Отже, зробивши огляд матеріалів лише окремих підприємств харчової промисловості області, представленими музейними предметами у фондах ДІМ, відкриваємо великі можливості для наукового дослідження промислової історії нашого краю.

Бібліографічні посилання

  1. «АВК» – лидер на украинском рынке шоколадных конфет // Зоря. – Спецвипуск. – 2008, 14 жовтня. – С. 8.
  2. Беловицкая Н. На радость всем сладкоежкам // Вісті Придніпров’я. – 1999, 15 жовтня. – С. 1, 4.
  3. Большая победа: О Гормолзаводе № 2 // Днепр вечерний. – 1977, 19 июля. – С. 3.
  4. Густомесова Л. ОАО «Днепровский КПК» – лидер в крохмало-патоковом производстве // Вісті Придніпров’я. – 2004, 26 лютого. – С. 7.
  5. Днепропетровская кондитерская фабрика // Екатеринослав-Днепропетровск. – 225. – Дн., 2001. – С. 100-101.
  6. Каракаш П. Верхньодніпровський крохмале-патоковий комбінат. – Дн., 1961.
  7. Кульпінов А. Продукція нового заводу // Зоря. – 1976, 5 грудня. – С. 3.
  8. Мартинова А. Нові горизонти харчовиків: Дніпровський крохмале-патоковий комбінат // Зоря. – 2003, 16 жовтня. – С. 3.
  9. Мартиновський В. З надією у майбутнє: До 40-річчя Дніпровського КПК // Злагода. – 2000, 1 листопада. – С. 4.
  10. Мельник А. Через тернии к звездам: О Днепропетровской кондитерской фаб-рике // Днепр вечерний. – 2002, 5 июня. – С. 4.
  11. Муссарова Л.С. АОЗТ «Днепропетровская кондитерская фабрика» // Лидер Приднепровья. – 2002. – № 6. – С. 8-9.
  12. Они делают нашу жизнь слаще // Наше місто. – 2005, 15 жовтня. – С. 4.
  13. Руденко Г., Яковчук М. Прекрасна історія і перспектива творців Верхньодніпровського дива // Зоря. – 2000, 14 жовтня. – С. 2.
  14. Слагаемые успеха: О Гормолзаводе № 2 // Днепр вечерний. – 1977, 28 июля. – С. 6.
  15. Столярова Л. Дары молочной реки // Днепр вечерний. – 1986, 15 ноября. – С. 4.
  16. Ушакова Т. Вопреки обстоятельствам: О Днепропетровской кондитерской фабрике // Вісті Придніпров’я. – 2002, 17 жовтня. – С. 1-2.
  17. Харчова промисловість // Дніпропетровщина. – Д., 2001. – С. 59-62.
  18. Чернявська О. Тримають курс на якість і модернізацію // Зоря. – 2008, 14 жовтня. – С. 5
  19. http://www.zlagoda.dp.ua

Автор: Якубович В.О. н.с. ДІМ

Джерело:  Роль музеїв у культурному просторі України й світу: стан, проблеми, перспективи розвитку музейної галузі. (Збірник матеріалів загальноукраїнської наукової конференції з проблем музеєзнавства, присвяченої 160річчю заснуван¬ня Дніпропетровського історичного музею ім. Д.І. Яворннцького) Вин. 11. — Д.: АРТПРЕС. 2009. 608 с.